Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Dodeljene nagrade konkursa Planeta ART

Vest

30. 04. 2012. u 10:00h Obrenovac, Srbija

Dodeljene nagrade konkursa Planeta ART

Udruženje „Šta hoćeš“ je u Obrenovcu organizovalo koncertnu dodelu nagrada nacionalnog konkursa za ekološki angažovani umetnički rad „Planeta ART“ u nedelju 29. aprila 2012. Nagrađeni umetnici iz cele Srbije sakupili su se u beogradskom predgrađu i pred publikom primili nagrade i izveli ili pokazali svoj rad. Ovaj neuobičajeni događaj na učmaloj srpskoj kulturnoj i ekološkoj sceni dogodio se pod sloganom „Tačka Srbija. Povežimo tačke“ kao deo međunarodne akcije pokreta za rešenje globalne klimatske krize 350.org.

Povežimo tačke

Na nacionalni konkurs za ekološki angažovani umetnički rad na temu globalnog zagrevanja i pripadnosti prirodi prijavljeno je 134 umetnička dela autora sa cele teritorije naše države i nekoliko radova iz regiona. Odličan odaziv stvaralaca dobar je pokazatelj rasta svesti o gorućoj globalnoj klimatskoj krizi. Stručni žiri u sastavu: Darka Radosavljević (istoričarka umetnosti, direktorka „Remonta“), Dejan Škopelja (muzičar, muzički producent, suvlasnik muzičkog studija „Master Blaster"), Pavle Ćosić (lingvista, književnik, urednik RO „Kornet“), Vladimir Lešić (muzičar, kompozitor, direktor agencije „Balkan Music Box”) i Udruženje „Šta hoćeš“, kao kolektivni član žirija, imao je radostan i naporan posao da od pristiglih radova izabere najbolje po kategorijama, vrstama umetnosti:

Pavle Ćosić, književnik, urednik RO Kornet, član žirija konkursa Planeta ARTDejan Škopelja - Škopi, muzičar, suvlasnik studija Master Blaster, član žirija konkursa Planeta ARTVladimir Lešić, muzičar, direktor Balkan Music Boxa, član žirija konkursa Planeta ARTDarka Radosavljević, istoričarka umetnosti, direktorka Remonta, članica žirija konkursa Planeta ART

Muzička umetnost:


1. pesma „Eskimo (Koka-Kola Sunce)“ benda EPP (Beograd)

Band EPP - prvonagrađeni u kategoriji muzičke umetnosti na konkursu Planeta ART

 

2. pesma „BIljka sam“ benda Veto (Bor)

Bend Veto iz Bora - drugonagrađeni u kategoriji muzičke umetnosti na konkursu Planeta ART

 

3. pesma „Knap“ kantautora Đorđa Ilića (Beograd)

Kantautor Đorđe Ilić - trećenagrađeni u kategoriji muzičke umetnosti na konkursu Planeta ART

 

Pohvala žirija: pesma kantautorke Sonje Agate Bišćan (Zagreb)


Literarna umetnost:


1. pesma „Zagađivačka ispovest“ autora Miloša Ristića (Kruševac)

Miloš Ristić - prvonagrađeni u kategoriji literarne umetnosti na konkursu Planeta ART

 

2. pesma „Ale pepela“ autora Dalibora Drekića (Borča)

Dalibor Drekić - drugonagrađeni u kategoriji literarne umetnosti na konkursu Planeta ART

 

3. kratka priča „Tajna“ autorke Ivane Nešić (Beograd)

Ivana Nešić - trećenagrađena u kategoriji literarne umetnosti na konkursu Planeta ART

 

Pohvala žirija: pesma autorke Filipe Huljev (Beograd) i priča „Šta hoćeš?“ autora Dušana Arsenovića (Obrenovac)

 

Vizuelna umetnost:


1. crtež Vladimira Smiljanića (Beograd)

Vladimir Smiljanić - prvonagrađeni u kategoriji vizuelne umetnosti na konkursu Planeta ART


2. crtež Slavka Malog (Prokuplje)

Slavko Mali (za stolom) - drugonagrađeni u kategoriji vizuelne umetnosti na konkursu Planeta ART

 

3. crtež „Eko ljuska“ Milivoja Kostića - Koleta (Novi Sad)
Milivoj Kostić - Kole - trećenagrađeni u kategoriji vizuelne umetnosti na konkursu Planeta ART

 

Pohvala žirija: poster „Human Touch“ Mile Babić (Vrbas)

Mila Babić - autorka pohvaljenog rada u kategoriji vizuelne umetnosti na konkursu Planeta ART

 

Tomislav Jeremić, istoričar i penzionisani političarMilan Vukosavljević, predsednik Društva za zaštitu životne sredine "Grabovac - Obrenovac"Nagrađenim autorima i organizacijama koje su podržale konkurs („Balkan Music Box“, „Banbus“, „Master Blaster“ studio, NUA „Remont“, RO „Kornet“,  agencija za prevod i lekturu „Štrikla“, trupa „Ćoše“), priređena je turističko-pobednička tura po Obrenovcu i okolini gde su imali prilike da se iz prve ruke upoznaju sa realnim razlozima ekološkog angažmana Udruženja “Šta hoćeš” i zašto je ova prigradska opštinaAleksandar M. Popović, književnik, bibliotekarDomaćinski gest Milana Vukosavljevića jedna od ekološki najosetljivijih tačaka regiona. Pored toga, umetnici su se bliže upoznali sa istorijskom, kulturnom i gastronomskom tradicijom ove varoši. Sa njima su razgovarali Tomislav Jeremić, istoričar i penzionisani političar, Milan Vukosavljević, predsednik Društva za zaštitu životne sredine „Grabovac-Obrenovac“, i Aleksandar Popović, književnik.

Mala oluja pepela na pepelištu termoelektrane Nikola Tesla B

Marija Medenica, poznata srpska glumica, je vodila program koncertne dodele nagrada konkursa Planeta ARTPobednici konkursa i njihovi gosti čekaju alasku riblju čorbuNakon pobedničko-turističke ture i alaske riblje čorbe, pristupilo se izvođenju radova i dodeli nagrada na splavu Tabako. Događaj je počeo nadahnutim performansom u izvođenju članica pozorišne trupe "Ćoše". Nastupila su tri nagrađena benda polusatnim setovima, a između svirke dodeljene su nagrade u druge dve kategorije i pokazani i izvedeni radovi. Vizuelni i literarni stvaraoci dobili su odštampani letak sa svojim radom. Splav Tabako na kome se dogodila koncertna dodela nagrada konkursa Planeta ARTNajbolja muzička grupa nagrađena je snimanjem jedne pesme u profesionalnom studiju. Svi nagrađeni autori dobiće video snimak svoga nastupa nakon postprodukcije, a uručene su im i knjige – izdanja RO „Kornet“, kao i majice kratkih rukava sa dizajnom Gradske opštine Obrenovac, koja je bila pokrovitelj konkursa „Planeta ART“.

Lokalizovan dizajn globalne eko mreže 350.orgVisok kvalitet pristiglih radova i učešće autora svih generacija jesu smislen krik za promenu načina razmišljanja o životnoj sredini. Ovaj događaj je pobudio nadu da taj krik ima ko i da ga čuje, kao i da će konkurs „Planeta ART“ postati tradicionalan.